Thursday, December 3, 2015

خوراک کدو حلوایی


یک خوراک کدو حلوایی خوشمزه 

مواد لازم و طرز تهیه:
کدو حلوائی ۲ عدد - طبق ویدئو بریده, پوست کنده و به اندازه های حدودا ۲ سانتی قطعه قطعه کنید
کره ۳ ق غ
پیاز معمولی ۱ عدد نگینی خورد شده
آویشن تازه ۱/۲-۱ ق غ خورد شده
جوز هندی ۱/۴ ق چ
آب مرغ ۱ پیمانه
خامه ۲/۳ پیمانه
پنیر گرویره ۱/۲ پیمانه رنده شد
پنیر چدارسفید ۱/۴ پیمانه  رنده شده   
خورده نان ۱/۴ پیمانه
جعفری تازه خورد شده
نمک و فلفل به مقدار لازم

فر را از قبل روی حرارت حدودا ۲۰۴ درجه سانتیگراد روشن کرده
کدو ها را روی سینی فر به مدت حدودا ۱۰ دقیقه آنقدر پخته تا چنگال فرو رود
در ظرفی ۲ ق غ کره داغ کرده و پیاز ها را در آن آنقدر تفت دهید تا بیرنگ شود. آویشن را افزوده و۱ دقیقه دیگر آنرا تفت دهید تا عطر آن بلند شود
 کدوها, جوز هندی, نمک و فلفل را افزوده و به مدت ۲ دقیقه بپزید و زود زود هم زنید
آب مرغ را افزوده و آنقدر بپزید که بیشتر آب آن جذب شود .  سپس خامه را افزوده و به مدت ۳ دقیقه بپزید تا غلیظ شود وبلافاصله از روی حرارت بردارید
در ظرفی دیگر بقیه کره را آبکرده و جعفری و خورده نان ها را با آن قاطی کرده تا آغشته شود و کنار بگذارید
مخلوط کدو را به ظرفی نسوز فر منتقل کرده و روی آن را با مخلوط نان و پنیر ها بپوشانید و به مدت ۳۰ دقیقه بپزید تا قهوه ی کمرنگ شود. در آخر از فر در آورده و قبل از سرو کردن کمی بگذارید استراحت کند 
نوش جان


Ingredients:
2 small butternut squash, peeled and cut into 1 inch cubes
3 tbsp butter
1 medium onion, small diced
1 1/2 tbsp fresh thyme, chopped
¼ tsp ground nutmeg
1 cup chicken broth
2/3 cup cream
½ cup grated gruyere
¼ cup grated white cheddar
¼ cup breadcrumbs
1 tbsp fresh parsley, chopped
Salt and pepper to taste

Directions
1. Preheat the oven to 400F.

2. Place squash on a baking sheet and bake until fork tender, about 10 minutes.

3. In a large sauce pan, heat 2 tablespoons of butter. Add in the onions and sweat until translucent. Add in thyme and cook an additional minute until fragrant. Add in the squash, nutmeg, a pinch of salt and pepper and cook for about 2 minutes, stirring frequently. Add in the broth and cook until it’s mostly absorbed. Then add the cream and cook until thickened, about 3 minutes. Remove from heat.

4. In a small saucepan heat the last tablespoon of butter, then add the parsley and breadcrumbs and toss until everything is mixed together. Set aside.

5. Transfer the squash mixture to a baking dish, top with the bread crumbs and then both of the cheeses. Bake for about 30 minutes or until browned. Let rest for a couple minutes before serving.


No comments:

Post a Comment